Makanan Sesuai untuk Pendaki. No7 Memang Sangat Sedap

Makanan Sesuai untuk Pendaki. No7 Memang Sangat Sedap

 

Image result for mendaki gunung baling

Aktiviti mendaki gunung adalah salah satu sukan yang mencabar dan memerlukan stamina yang tinggi. Oleh itu, pemilihan makanan yang betul juga amat penting bagi memastikan anda kekal bertenaga untuk sampai ke puncak. Di bawah ini ada 7 jenis makanan yang boleh disimpan ke dalam beg anda.

 

1. Roti dan Mentega Kacang

Image result for Roti dan Mentega Kacang

Mentega Kacang adalah makanan terbaik untuk dibawa semasa mendaki gunung. Ia ringan dan mudah dibawa. Kandungan protein yang terkandung didalamnya bagus untuk melindungi otot agar kekal kuat untuk mendaki hingga ke puncak.

 

2. Mi Segera

Image result for Mi Segera cup

Mi segera adalah salah satu makanan yang ringkas dan amat praktikal untuk dibawa kemana-mana. Selain mi, terdapat juga pasta dan bubur nasi segera yang dijual di pasaran dan didatangkan dengan pelbagai perisa yang boleh menghangatkan badan melawan kedinginan suhu di puncak gunung.

 

3. Coklat

Image result for Coklat

Coklat dan energy bar adalah antara makanan yang boleh mengembalikan dan menghasilkan tenaga segera yang diperlukan badan. Pemilihan coklat yang berkacang juga boleh memberikan tenaga tambahan buat anda. Oleh itu, pastikan makanan ini ada dalam bag anda setiap kali bercadang untuk melakukan pendakian.

 

4. Buah

Image result for Buah apel

Bawalah buah-buahan yang ringan serta berupaya mengisi perut  seperti jambu, epal atau pir. Elakkan membawa buah-buahan berat seperti pisang atau tembikai keran ia hanya akan membebankan bahu anda. Berat tu…

 

5. Gula-gula

Image result for Gula-gula

Gula-gula  memberikan tenaga segera dan ia juga mudah dibawa dan boleh disimpan dalam tempoh yang lama.

 

6 . Makanan Dalam Tin

Image result for makanan dalam tin

Jika anda ada membawa bekalan beras atau nasi untuk dinikmati sepanjang pendakian, makanan dalam tin adalah lauk yang praktikal dan sesuai untuk dinikmati. Terdapat pelbagai pilihan yang ada dijual di pasaran antaranya ikan sardine, tuna, sambal bilis, sambal kerang, sup, kari dan sebagainya. Namun pastikan anda membeli makanan yang senang dibuka atau membawa pembuka tin.

 

7. Self Heating Food Kembara.

Image result for Self Heating Food Kembara.

PEK NASI & LAUK YANG BOLEH PANAS SENDIRI PERTAMA DI MALAYSIA. Anda tidak perlu susah buatkan api untuk memanaskan makanan anda. Terdapat pilihan CHICKEN RENDANG WITH PILAF RICE dan  BEEF RENDANG WITH PILAF RICE. Anda hanya perlu tuang air biasa seperti air paip, air sungai, air laut, ais, salji ke dalam pek KEMBARA, selepas 7-10 minit boleh terus makan panas-panas . Sesuai sangat untuk pendaki , kaki pancing dan pengembara  yang nak jimat masa sebab boleh makan di mana-mana sahaja.

Berminat untuk dapatkan Self Heating Food Kembara? 

BACA: Self Heating Food Kembara

 

Kredit: Rasa

 

Leave a Comment

CommentLuv badge
%d bloggers like this: