Tanda-tanda Awal Kehamilan

Tanda-tanda Awal Kehamilan

Setiap kehamilan adalah berbeza, sama ada ia kehamilan yang pertama mahupun yang seterusnya. Kadang-kadang, kita tidak perasan yang sebenarnya kita hamil.

Terutamanya bagi mereka yang tidak mempunyai pengalaman hamil. Sebab itu kita tidak tahu tanda tanda mengandung.

Oleh itu,  mari kita lihat 5 tanda awal kehamilan ini yang boleh menunjukkan yang anda sebenarnya sedang hamil.

 

1. Sesak nafas

Sesak nafas disebabkan oleh pengurangan oksigen

Adakah anda berangin ketika naik tangga dengan tiba-tiba? Ia mungkin menandakan kehamilan awal. Fetus yang semakin membesar memerlukan oksigen, menjadikan anda sedikit kekurangan oksigen. Maaf untuk mengatakan bahawa keadaan ini boleh terus berterusan sepanjang kehamilan anda, terutama apabila bayi anda yang semakin membesar dan mula memberi tekanan kepada paru-paru dan diafragma anda.

 

Woman yawning

2. Keletihan

Keletihan Kerana Badan Anda Sedang Menangani Peningkatkan Hormon

Anda tidak dapat menghabiskan  membaca satu halaman buku anda malam tadi sebelum tidur kerana kepanatan. Sekiranya anda tiba-tiba keletihan, ia mungkin menjadi tindak balas kepada peningkatan hormon dalam badan semasa mengandung. Bagi ramai wanita, keletihan ini berterusan melalui trimester pertama, tetapi kemudian berkurangan apabila memasuki trimester kedua.

 

Woman holding stomach

3. Mual dan Muntah

Mual dan Muntah sebagai  isyarat awal ” Morning Sickness”.

Kebanyakan wanita hamil mula mendapat Morning Sickness ketika mereka berusia sekitar 6 minggu, tetapi ada yang dapat mengalami Morning Sickness yang malangnya boleh berlaku pada pagi, siang dan malam. Ia kemungkinan besar akan berkurangan apabila anda memasuki trimester kedua.

 

Woman soothing a headache with her fingers on her temples

4. Sakit Kepala

Sakit Kepala yang disebabkan oleh Hormon ketika Mengandung

Satu lagi tanda awal mengandung adalah kepala yang sakit, akibat perubahan hormon. Sekiranya anda hamil, pilih ubat-ubatan yang boleh anda selamat ambil semasa hamil dan bukannya ibuprofen untuk menangani kesakitan.

 

Hands placed on lower back

5. Sakit Pinggang

Sakit Pinggang Isyarat Awal Perubahan Badan Semasa Hamil

Adakah pinggang anda sedikit sakit? Sekiranya anda tidak biasanya mengalami sakit pinggang, ia mungkin bermakna ligamen anda sedang melonggar. Maaf, keadaan ini mungkin berterusan sepanjang kehamilan anda sebagaimana berat badan anda bertambah.

 

Kesimpulan

Setiap kehamilan adalah berbeza, sama ada ia kehamilan yang pertama mahupun yang seterusnya. Tanda-tanda Awal Kehamilan ini boleh menjadi salah satu rujukan anda.

Jadi, untuk menentukan anda betul-betul hamil ialah dengan berjumpa dengan doktor dan kongsilah kegembiraan ini bersama pasangan anda.

 

Leave a Comment

CommentLuv badge
%d bloggers like this: