Manfaat Vitamin E

Manfaat Vitamin E

 

 

Vitamin E adalah vitamin yang sangat penting untuk tubuh. Vitamin E memberi pelbagai manfaat antaranya kepada kulit, rambut, wajah, kesuburan dan sebagainya. Sebelum kita menerokai manfaat Vitamin E, mari kita kenali Vitamin E dahulu.

Vitamin E

RRR alpha-tocopherol.png

Vitamin E mempunyai sifat antioksidan.

Apakah itu antioksidan?

Antioksidan adalah bahan yang dapat mencegah atau memlambatkan kerosakan sel-sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Pernahkah anda mendengar tentang radikal bebas? Radikal bebas dapat menyebabkan pelbagai jenis penyakit dan ia berada di sekitar anda setiap hari.

Vitamin E mudah musnah semasa penyediaan makanan, pemprosesan dan penyimpanan. Jadi langkah pemprosesan yang betul diperlukan untuk memelihara vitamin E yang ada.

 

10 Manfaat Vitamin E

 

1. Melembapkan Kulit

Image result for melembapkan kulit
Manfaat Vitamin E yang pertama ialah melembapkan kulit. Vitamin E terdapat banyak dalam produk pelembap, ia dapat menghalang atau merawat kulit kering dan mengelupas.

 

2. Penyembuhan luka

Image result for Penyembuhan luka

Manfaat Vitamin E yang kedua ialah penyembuhan luka. Beberapa kajian menunjukkan bahawa suplemen vitamin E boleh mempercepatkan penyembuhan luka.

 

3. Pencegahan kanser kulit

Image result for Pencegahan kanser kulit

Manfaat Vitamin E yang ketiga ialah pencegahan kanser kulit. Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa tikus yang diberikan suplemen yang mengandung vitamin E kurang berkemungkinan untuk mendapatkan kanser kulit, walaupun terkena sejumlah besar cahaya ultraviolet. Walau bagaimanapun, kajian terhadap manusia tidak menemui apa-apa manfaat pencegahan kanser kulit yang berkaitan dengan vitamin E.

 

4. Mengurangkan gatal-gatal kulit

Image result for Mengurangkan gatal-gatal kulit

Manfaat Vitamin E yang keempat ialah mengurangkan gatal-gatal kulit. Vitamin E boleh membantu mengurangkan kulit gatal dan mengurangkan ekzema. Vitamin E tidak boleh merawat reaksi alahan, jangkitan, dan masalah lain yang menyebabkan gatal-gatal kulit.Vitamin E melembapkan kulit dan mungkin menawarkan kelegaan sementara dari kegatalan yang disebabkan oleh kulit kering.

 

5. Ekzema

Image result for 5. Ekzema
Vitamin E boleh mengurangkan kekeringan, gatal-gatal, dan mengelupas yang dikaitkan dengan ekzema, atau dermatitis atopik. Satu kajian mendapati bahawa suplemen vitamin E boleh memberikan kesan baik yang ketara dalam gejala ekzema.

 

6. Psoriasis

Image result for 6. Psoriasis
Satu kajian telah membuktikan bahawa vitamin E dapat mengurangkan  gejala psoriasis. Kajian juga menunjukkan bahawa tiada kesan sampingan yang serius.

 

7. Mencegah atau menghilangkan parut

Image result for 7. Mencegah atau menghilangkan parut

Penyelidik mencadangkan bahawa kelembapan kulit dapat mengurangkan parut. Jadi bagi orang yang tidak mempunyai reaksi alergi terhadap vitamin E, menggunakan Vitamin E sebagai pelembap memberi faedah berrganda iaitu melembapkan kulit dan menghilangkan parut.

 

8. Mencegah dan merawat garis halus dan kedutan

Image result for 8. Mencegah dan merawat garis halus dan kedutan

Kulit kering cenderung kelihatan lebih berkerut daripada kulit yang lembap. Manfaat vitamin E sebagai pelembab dapat membantu mengurangkan kedut dan kulit kelihatan lebih muda.

 

9. Pencegahan selaran cahaya matahari

Image result for 9. Pencegahan selaran cahaya matahari

Vitamin E boleh membantu mengurangkan risiko selaran cahaya matahari. Kajian menunjukkan bahawa vitamin E dapat menghalang atau mengurangkan pembentukan selaran cahaya matahari. Minyak vitamin E boleh melembapkan kulit yang kering dan boleh membantu melegakan kesan pembakaran dan gatal-gatal yang disebabkan oleh selaran matahari.

Walau bagaimanapun, memakai pelindung matahari dan mengelakkan pendedahan cahaya matahari terus menjadi adalah kaedah  terbaik untuk melindungi kulit.

 

10. Menjaga kesihatan kuku

Image result for 10. Menjaga kesihatan kuku

Kajian menunjukkan bahawa suplemen vitamin E dapat mencegah sindrom kuku kuning, yang menyebabkan kuku mengelupas, retak, dan kuning.

 

 

Yang  dinyatakan di atas adalah antara manfaat vitamin E.

Tetapi apakah makanan yang mengandungi vitamin E ?

 

 

10 makanan yang mengandungi vitamin E

1. Biji Bunga Matahari

2. Almond

3. Minyak Zaitun

4. Tahu

5. Ikan Rainbow Trout

6. Udang

7. Sayur Bayam

8. Buah Alpukat

9. Sayur Brokoli

10. Labu Butternut/Butternut Squash

 

Kredit: Medical News Today

Leave a Comment

CommentLuv badge
%d bloggers like this: