[Video] Proses Bersalin Secara Pembedahan Caesarean

Proses Bersalin Secara Pembedahan Caesarean

 

Apakah Pembedahan caesarean?

Pembedahan caesarean yang juga dikenali sebagai c-section adalah pembedahan di mana pakar obstetrik/perbidanan membuat potongan pada perut dan rahim agar bayi anda boleh dilahirkan. Pembedahan ini adalah pembedahan besar.

 

Jenis Pembedahan caesarean

Pembedahan caesarean boleh dibahagikan kepada 2 iaitu:

 1. Pembedahan caesarean yang dirancang
 2. Pembedahan caesarean yang tidak dirancang (kecemasan)

Pembedahan caesarean, atau c-sections, boleh dirancang atau dilakukan sebagai prosedur kecemasan semasa proses bersalin, ketika proses bersalin tidak berjalan seperti yang dirancang.

 

Pembedahan caesarean yang dirancang

Pembedahan caesarean yang dirancang melalui c-section boleh dilakukan kerana beberapa alasan iaitu:

• Bayi anda dalam kedudukan songsang

• Punggung anda terlalu sempit

• Anda sebelumnya telah melahirkan melalui pembedahan caesarean (60% dari wanita yang sebelumnya pernah melalui pembedahan caesarean harus melaluinya lagi)

Sebab-sebab seseorang memerlukan pembedahan caesarean berbeza-beza, sebab setiap kehamilan dan kelahiran adalah berbeza.  Jika anda pernah mengalami komplikasi dalam kehamilan yang lalu atau semasa bersalin sebelum ini, ataupun dalam kehamilan ini, doktor anda mungkin menasihatkan anda untuk menjalani caesarean ulangan yang terancang.

 

Pembedahan caesarean yang tidak dirancang (kecemasan)

Sebuah pembedahan caesarean kecemasan dilakukan ketika sesuatu terjadi sewaktu melahirkan yang membuatkan kelahiran bayi harus dilakukan dengan cepat. Salah satu alasannya mungkin berlakunya komplikasi serius terhadap anda ataupun bayi ketika dalam kehamilan atau ketika proses pelahiran sudah bermula, namun ianya tidaklah mengancam nyawa anda ataupun bayi anda. Kes ini lebih memerlukan tindakan segera, dan pembedahan caesarean biasanya akan dijalankan dalam masa kira-kira 75 minit daripada waktu keputusan dibuat, bergantung kepada komplikasi tersebut.

 

Sebelum Proses Bersalin Secara Pembedahan Caesarean

 

 

Doktor anda seharusnya menerangkan mengapa anda memerlukan pembedahan caesarean, dan apa yang akan berlaku semasa pembedahan. Mereka juga akan menerangkan risiko-risiko jika tidak melakukan pembedahan, begitu juga potensi risiko pembedahan tersebut.

Anda akan diminta memberi persetujuan, dan anda berhak untuk tidak memberinya.

Sebelum pembedahan, anda perlu menukar pakaian kepada gaun hospital dan membuka semua barang kemas, namun cincin boleh dilekatkan dengan pita pelekat. Jika anda memakai pendakap gigi, anda perlu membukanya juga.

Anda juga perlu menanggalkan solekan dan juga pewarna kuku supaya tona kulit anda boleh dipantau ketika pembedahan. Jika anda menggunakan pewarna kuku berbentuk gel, ia perlu dibuang menggunakan pembersih acetone. Anda tidak boleh menggunakan kanta sesentuh. Jika anda menggunakan cermin mata, berikan kepada suami anda ataupun bidan, supaya anda boleh melihat bayi anda selepas pembedahan.

Ketika pembedahan tersebut, anda akan berbaring diatas meja pembedahan, yang telah dicondongkan sedikit. Ini supaya berat uterus tidak mengurangkan bekalan darah ke paru-paru anda dan menyebabkan tekanan darah anda jatuh.

Ada beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum pembedahan caesarean anda:

 • Sampel darah akan diambil untuk memeriksa kalau-kalau anda menghidap anaemia, kerana jika ini berlaku, badan anda tidak akan dapat menangani kehilangan darah.
 • Satu tititsan (drip) akan dimasukkan ke dalam pembuluh darah di lengan anda. Ini akan memudahkan pemberian ubat-ubatan nanti jika anda memerlukannya.
 • Anda akan diberi ubat bius. Biasanya bius diberikan pada tempat-tempat tertentu bila perlu, bagi prosedur ini, ia disalurkan melalui suntikan anesthesia epidura atau sekatan spina. Ini bermakna bahagian bawah badan anda akan terasa kebas. Ia lebih selamat untuk anda dan bayi anda daripda anestesi am, yang membuatkan anda tidur.
 • Tiub nipis atau kateter akan dimasukkan ke dalam pundi kencing melalui urethra anda. Ini akan memastikan pundi kencing anda dikosongkan. Ia boleh dimasukkan selepas ubat tahan sakit dimasukkan, supaya anda tidak merasa sakitnya.
 • Kawasan di mana pemotongan akan dilakukan, akan dicukur rapi dan dibersihkan dengan antiseptik.
 • Anda mungkin diberi stoking putih, cecair tambahan atau suntikan penipisan darah untuk mengurangkan risko terbentuknya darah beku di dalam saluran darah kaki anda (deep vein thrombosis).
 • Peralatan untuk memantau tekanan darah anda akan diletakkan pada lengan anda dan elektrod akan diletakkan pada dada anda untuk mengawasi degupan jantung anda. Alat pengesan nadi juga akan diletakkan pada jari anda.
 • Plat plastik yang berpelekat akan diletakkan pada kaki anda. Ia digunakan oleh pakar bedah anda untuk membumikan aliran elektrik yang dihasilkan oleh peralatan elektrik yang digunakan ketika pembedahan caesarean tersebut. Ini tidak membahayakan.
 • Suntikan antibiotik untuk menghalang jangkitan.
 • Ubat tahan muntah untuk menghalang muntah.
 • Ubat, contohnya antacid, kalau-kalau anda perlukan bius umum, untuk mengurangkan risiko pnenumonia.
 • Ubat penahan kesakitan yang kuat semasa dan sejurus selepas pembedahan, serta sebarang kesakitan pada minggu-minggu yang akan datang.
 • Oksigen melalui topeng, jika bayi anda mengalami tekanan.

Anda mungkin akan terkejut apabila mengetahui berapa ramai orang yang diperlukan untuk melakukan pembedahan caesarean ini. Jumlah orang yang akan berada dalam bilik bedah bergantung kepada jenis kelahiran anda. Sekiranya anda melahirkan seorang bayi, dan ia mungkin menjadi mudah, kemungkinan terdapat 9 ke 10 orang. Jika anda melahirkan kembar, dan terdapat sedikit kebimbangan kepada anda dan bayi anda, jumlahnya akan lebih tinggi. Mungkin terdapat sebanyak 20 orang di bilik bedah dengan anda.

 

Semasa Proses Bersalin Secara Pembedahan Caesarean

 

Video semasa pembedahan caesarean

 

Sebuah skrin akan diletakkan di atas dada anda supaya anda tidak dapat melihat prosedur pembedahan tersebut, namun anda boleh meminta skrin itu direndahkan untuk melihat bayi anda dilahirkan. Pakar bius akan memeriksa ubat tahan sakit anda berfungsi dengan betul.

Apabila kawasan itu sudah kebas, doktor akan melakukan pemotongan melintang (garis bikini) pada kulit perut anda, kira-kira dua ke tiga jari jaraknya daripada tulang pubis anda. Beberapa lapisan tisu dan otot perlu dibuka untuk memberi laluan ke uterus anda. Otot-otot perut dipisahkan dan tidak dipotong. Pundi kencing anda akan diinjak ke bawah agar doktor boleh mencapai bahagian bawah uterus anda.

Pemotongan ke atas uterus selalunya adalah kecil dan doktor akan membuatnya lebih besar menggunakan gunting atau jari. Ini mengurangkan pendarahan berbanding pemotongan yang lebih tajam. Pembukaan uterus anda selalunya terletak di bahagian bawah, kerana itulah kadangkala pembedahan ini juga dikenali sebagai “lower segment caesarean section” (LSCS).

Anda mungkin boleh merasa cecair keluar daripada pembukaan tersebut dan merasa pembantu pakar bedah menekan perut anda untuk membantu bayi anda lahir. Jika bayi anda dalam kedudukan songsang, doktor akan mengangkatnya daripada bawah ke atas. Pakar obstetrik anda akan mengangkat keluar bayi anda.

Semua ini berlaku dengan agak pantas. Anda mungkin boleh melihat bayi baru anda setelah lima hingga 10 minit di dalam bilik pembedahan. Jika anda melahirkan anak kembar, kembar yang terletak lebih ke bawah akan dikeluarkan dahulu, sama seperti kelahiran secara biasa.

Kadangkala forsep digunakan untuk menarik keluar kepala bayi dengan lebih teliti. Forsep cuma diperlukan jika bayi anda lahir dalam keadaan songsang atau pramatang.

Potongan memanjang pada uterus digunakan dalam kurang daripada satu dalam setiap 100 caesarean, tetapi ia boleh berlaku jika:

 • Bayi anda dilahirkan sangat pramatang, atau bayi anda baring melentang merentasi uterus anda.
 • Jika anda mempunyai masalah lain seperti plasenta rendah.
 • Anda mengalami lekatan atau ketumbuhan (fibroid) dalam bahagian bawah uterus.

Selepas Proses Bersalin Secara Pembedahan Caesarean

 

 

Bayi anda akan diletakkan di atas dada anda untuk anda belai, atau ia mungkin juga perlu diperiksa oleh seorang bidan atau pakar pediatric jika perlu. Jika anda tidak mampu memegang bayi anda, suami anda juga boleh mendukungya. Bayi yang dilahirkan secara Caesarean selalunya memerlukan lebih banyak haba berbanding bayi yang dilahirkan secara normal. Jadi, jika anda mendapat anak kembar, anda dan suami anda berpeluang mendukung anak-anak anda pada masa yang sama.

Selepas satu hingga lima minit bayi anda dilahirkan, ia akan diberikan skor Apgar untuk menyukat tahap kesihatan bayi anda. Jika sebelum ini bayi anda pernah menunjukkan sebarang masalah, pakar pediatric akan memerikas bayi anda dengan teliti. Sesetengah bayi yang memerlukan oksigen lebih atau perlu diletakkan di unit rawatan rapi neonatal (NICU).

Untuk mengecutkan uterus anda dan mengurangkan kadar kehilangan darah, anda akan diberi hormone oxytocin melalui titisan drip. Doktor akan menarik dengan tali pusat anda dengan perlahan-lahan untuk menarik keluar plasenta anda. Proses ini akan diperhati dengan teliti sebelum doktor menjahit perut anda.

Anda akan berada di dalam bilik pembedahan sehingga lebih kurang sejam. Proses menutup pembukaan di perut anda mengambil masa yang jauh lebih lama, kerana ia lebih rumit daripada membuka perut anda. Proses ini mungkin mengambil masa yang lebih lama jika anda pernah melalui pembedahan caesarean sebelum ini. Ia bergantung kepada bilangan parut pembedahan yang anda perolehi daripada pembedahan-pembedahan sebelum ini.

Bagi proses penutupan, doktor akan membuat jahitan berganda untuk memperbaiki uterus anda. Insisi di dalam perut anda akan ditutup secara berperingkat. Akhir sekali, kulit luar akan ditutup dengan jahitan atau kokot. Apabila anda sudah sedia, anda akan dipindah balik ke bilik wad anda di mana suami dan jika tiada masalah, bayi atau bayi-bayi anda sedang menunggu.

Badan anda mungkin akan mula menggigil kerana semasa pembedahan, suhu badan anda akan jatuh. Ini adalah kerana ubat anestetik yang diberi mengurangkan kadar kawalan suhu badan anda dan biasanya bilik pembedahan adalah sejuk. Anda mungkin mendapati keadaan ini agak menggentarkan, tetapi ia tidak membahayakan dan biasanya berlarutan selama setengah jam sahaja. Jururawat atau bidan yang menjaga anda akan memastikan badan anda dipanaskan dengan selimut dan cecair.

Cuba peluk bayi anda kulit ke kulit sebaik sahaja anda boleh melakukannya. Jika anda ingin menyusukan, anda boleh cuba semasa masih di dalam bilik pemulihan. Sentuhan kulit ke kulit boleh membantu menjalin ikatan dan penyusuan badan. Bidan atau jururawat akan membantu membuatkan anda rasa lebih selesa untuk menyusukan dan akan menjaga anda sejurus selepas pembedahan selesai.

Jika anda berisiko tinggi mengalami darah beku, pakar obstetrik mungkin mencadangkan supaya anda mengambil suntikan heparin low-molecular-weight (LMWH) selama 10 hari selepas bersalin. LMWH ialah sejenis penipis darah yang dipanggil anticoagulant.

 

Sumber: babycenter

 

Leave a Comment

CommentLuv badge
%d bloggers like this: