Status Terkini Kejadian Keracunan Laksa 2018

Status Terkini Kejadian Keracunan Laksa 2018

 

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan agen penyebab keracunan makanan laksa baru-baru ini berpunca daripada bakteria ‘salmonella enterica serovar weltevreden’. Berikut adalah kenyataan dari KKM berkenaan isu ini.

21 Oktober 2018

{Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan status terkini kejadian keracunan makanan (KRM) yang disyaki berpunca dari memakan laksa yang dibeli dari premis di Kupang, Baling Kedah seperti yang dilaporkan dalam kenyataan akhbar sebelum ini. Tiada kes baru dikesan sejak 9 Oktober 2018 dan jumlah keseluruhan kes kekal 83 kes termasuk dua (2) kematian; dengan pecahan 34 kes di Perak [termasuk dua (2) kes kematian], 25 kes di Kedah dan 24 kes di Selangor. Semua kes yang dirawat di hospital telah didiscaj.

Berdasarkan hasil siasatan dan keputusan makmal yang lengkap diperolehi pada 21 Oktober 2018 (Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan Sungai Buloh dan Makmal Keselamatan Kualiti Makanan Pulau Pinang), agen penyebab keracunan makanan ini adalah Salmonella enterica serovar WeltevredenBakteria ini telah dikesan dalam sampel klinikal pesakit dan sampel mi laksa yang terlibat. Untuk makluman, dengan menggunakan kaedah ujian Pulse Field Gel Electrophoresis (PFGE), didapati bakteria tersebut berpunca dari satu sumber iaitu mi laksa yang dibeli pada 4 Oktober 2018 dari gerai terbabit. Mi laksa yang dijual pada 4 Oktober tersebut dihasilkan di premis pemprosesan mi laksa, milik pengusaha yang juga tuan punya gerai tersebut. Faktor risiko yang menyumbang kepada kejadian keracunan makanan ini berkemungkinan berpunca dari proses penyediaan dan penyimpanan mi laksa yang tidak bersih, serta suhu penyediaan mi laksa semasa pemprosesan dan suhu pemanasan semula mi laksa sebelum dimakan tidak mencukupi untuk menyahkuman. Pada 21 Oktober 2018 petang, tuan punya gerai menjual mi laksa yang terlibat telah dimaklumkan oleh Pejabat Kesihatan Daerah Baling berkaitan hasil siasatan yang dijalankan.

Salmonella enterica serovar Weltevreden adalah salah satu dari serotaip bakteria Salmonella spp. Jangkitan oleh bakteria ini boleh menyebabkan gejala seperti demam, muntah, sakit perut dan cirit-birit. Jangkitan lazimnya berlaku akibat pencemaran makanan dan air oleh bakteria ini.

43701042_10217386731289583_7136883057671274496_n

Gerai menjual laksa yang terlibat telah ditutup di bawah Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit 1988 sejak 8 Oktober 2018. Tuan punya gerai harus mengambil langkah-langkah pembaikan segera dengan memastikan semua keperluan Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985, Peraturan Kebersihan Makanan 2009 dan keperluan Pihak Berkuasa Tempatan dipatuhi sepenuhnya. Tuan punya gerai terbabit juga telah dimaklumkan sekiranya semua keperluan ini dipatuhi maka premis ini boleh dibuka semula.

Aktiviti pencegahan dan kawalan penyakit serta pendidikan kesihatan tentang pengendalian makanan yang selamat di premis makanan terbabit telah dijalankan oleh KKM. Selain itu, KKM juga akan terus mempergiatkan aktiviti pemantauan dan penguatkuasaan Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 serta Peraturan Kebersihan Makanan 2009 di semua premis makanan. Tindakan kompaun dan undang-undang boleh diambil ke atas tuan punya atau pengendali makanan yang tidak akur akan sebarang peruntukan di bawah Peraturan-peraturan tersebut.

Sekian, terima kasih. }

Kenyataan diatas adalah dari  DATUK DR. NOOR HISHAM ABDULLAH ,KETUA PENGARAH KESIHATAN MALAYSIA.

 

Oleh itu, bagi menyelakkan kejadian ini berulang lagi, disini ada 5 cara menjamin makanan selamat.

 

5 Cara Menjamin Makanan Selamat

Terdapat banyak cara untuk menjaga keselamatan atau kebersihan makanan, namun begitu seandainya 5 cara ini diamalkan ia adalah memadai untuk menjamin keselamatan makanan tersebut. Apakah 5 cara itu?

1) Jaga Kebersihan

 • Adalah dianjurkan untuk membasuh tangan sebelum dan selepas mengendalikan makanan dengan 7 langkah basuh tangan yang betul
 • Basuh tangan selepas keluar dari tandas.
 • Cuci dengan bersih peralatan yang digunakan untuk menyediakan makanan.
 • Lindungi kawasan dapur dan makanan dari dicemari oleh makhluk perosak seperti tikus dan serangga lain seperti lipas, semut dan lain-lain makhluk perosak.

Mengapa langkah ini perlu?

Kebanyakan mikroorganisma tidak menyebabkan penyakit tetapi organisma yang merbahaya terdapat banyak dalam tanah, air, haiwan dan manusia. Organisma-organisma ini boleh dibawa melalui tangan, kain pengelap dan peralatan dapur terutama sekali atas pemotong. Oleh kerana itu penggunaan alas pemotong kayu sangat tidak digalakkan kerana sifat kayu yang menyerap air akan menyimpan mikroorganisma walaupun ia sudah dibasuh. Sentuhan kepada makanan, walaupun sedikit boleh memindahkan organisma tersebut dan seterusnya menyebabkan penyakit bawaan makanan atau keracunan makanan.

2) Asingkan Makanan Mentah Dan Makanan yang Telah Di Masak

 • Asingkan makanan mentah seperti ayam, daging dan makanan laut daripada makanan yang telah dimasak.
 • Gunakan perkakas dapur yang berasingan seperti pisau dan papan pemotong untuk menyediakan bahan mentah.
 • Simpan makanan dalam bekas untuk mengelakkan makanan mentah bersentuhan dengan makanan yang telah dimasak.

Mengapa langkah ini perlu?

Makanan mentah seperti daging, ayam dan makanan laut mengandungi bakteria merbahaya yang boleh mencemarkan makanan lain semasa penyediaan dan penyimpanan makanan. Oleh itu, adalah perlu untuk mengambil langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan keracunan makanan.

3) Masak Dengan Sempurna

 • Pastikan makanan di masak dengan sempurna sepenuhnya, terutama daging, ayam, telur dan makanan laut.
 • Suhu didih bagi masakan bersup dan rebus hendaklah mencapai 70 darjah Celcius. Bagi daging dan ayam, pastikan air rebusnya kelihatan jernih dan bukan berwarna merah jambu. Gunakan jangkasuhu untuk menyukat suhu.
 • Panaskan semula makanan yang telah masak sepenuhnya sebelum menikmatinya semula.

Mengapa langkah ini perlu?

Kebanyakan mikroorganisma merbahaya boleh dibunuh dengan cara memasak makanan dengan sempurna. Kajian menunjukkan bahawa memasak makanan di bawah suhu 70 darjah celcius dan keatas boleh menjamin makanan tersebut selamat untuk dimakan.

4) Simpan Makanan Pada Suhu Yang Selamat

 • Jangan letak makanan yang telah dimasak lebih dua (2) jam pada suhu bilik.
 • Simpan makanan yang telah dimasak dan cepat rosak di dalam peti sejuk (simpan pada suhu di bawah 5 darjah celcius).
 • Pastikan makanan yang telah dimasak sentiasa panas (lebih daripada 60 darjah celcius) sebelum dihidangkan.
 • Jangan simpan makanan yang telah dimasak atau lebihan makanan terlalu lama dalam peti sejuk melebihi lima (5) hari.
 • Jangan biarkan makanan sejukbeku dicairkan pada suhu bilik

Mengapa langkah ini perlu?

Mikroorganisma boleh membiak dengan cepat jika makanan disimpan di bawah suhu bilik. dengan menetapkan suhu dibawah kurang dari 5 darjah celcius ataupun lebih dari 60 darjah celcius, pembiakan akan menjadi perlahan ataupun berhenti terus. Waaubagaimanapun sesetengan mikroorganisma merbahaya masih membiak di bawah suhu 5 Darjah Celcius.

5) Gunakan Air Dan Bahan Mentah Yang Bersih Dan Selamat

 • Gunakan air yang bersih atau yang telah dirawat agar ianya selamat untuk digunakan
 • Pilih bahan makanan mentah yang segar dan selamat dimakan
 • Untuk keselamatan, pilih makanan yang telah diproses, contohnya susu pasteur.
 • Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran terlebih dahulu, terutamanya jika dimakan mentah.
 • Elakkan makanan yang telah tamat tarikh luputnya.

Mengapa langkah ini perlu?

Bahan mentah termasuk air dan ais boleh tercemar oleh bakteria dan bahan-bahan kimia berbahaya. Bahan toksik boleh terhasil pada makanan yang berkulat dan rosak. Pilih bahan mentah dengan berhati-hati. Amalkan langkah-langkah mudah seperti membasuh dan mengupas kulit buah-buahan jika hendak dimakan terus bagi mengurangkan pencemaran makanan.

 

 

 

5 cara menjamin makanan selamat

Kredit :  Bahagian keselamatan dan kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia

Leave a Comment

CommentLuv badge
%d bloggers like this: