Cara mencegah kencing manis

cara mencegah kencing manis

 

Cara Mencegah kencing manis  berlaku apabila tahap gula darah anda adalah lebih tinggi daripada biasa tetapi tidak  cukup tinggi untuk dianggap diabetes.Orang yang didiagnosis dengan prediabetes berisiko mendapat kencing manis di masa depan, yang mana lebih banyak sebab untuk menjadi sihat seperti yang anda boleh. Berikut adalah lima cara mencegah kencing manis semulajadi dan menstabilkan kadar gula dalam darah anda, dan mungkin mengurangkan risiko anda mengidap kencing manis.


1. Cuba Cuka Apple

cuka apple membantu merendahkan darah tinggi.walaupun ia nya sedikit masam cuka apple sangat bagus untuk tubuh badan manusia.cara untuk memakan cuka apple tanpa rasa terlalu masam adalah dengan amik 2 sudu besar cuka apple kemudian masukan ke segelas air dan minum setiap hari sekali.cuka apple juga bagus di jadikan bahan masakan atau dalam penyediaan salad.

 

2 . Makan lebih banyak makana yang tinggi serat fiber.

makanan yang tinggi serat fiber dapat mengurangkan tekanan darah tinggi dan merendahkan punca utama mendapat sakit kencing manis.antara makanan yang tinggi serat fiber adalah sayur sayuran seperti tomato , brokoli, kacang hijau dan sebagainya.

3 . Tidur Yang Cukup
tidur yang cukup sangat penting di dalam kehidupan kita.antara punca kencing manis adalah tidur yang tidak menentu dan tidur yang tidak teratur.manusia perlukan 6 – 9 jam tidur untuk membetulkan sistem tubuh badan. bagi sesiapa yang tidak cukup tidur boleh menagkibatkan sesorang tidak bertenaga dan bersemangat.


4 . amik makanan tambahan seperti serbuk kayu manis .

kayu manis adalah antara bahan yang membantu merendahkan paras gula di dalam darah.cara dia boleh ke kedai kedai farmasi dan membeli supplement dalam bentuk pills dan amalkan setiap hari.rujuk kepada doktor jika inginkan arahan yang benar dan lengkap.

 

5. Makan makanan tinggi chromium

chromium adalah sangat baik untuk kesihatan.antara makanan yang tinggi chromium adalah seperti  beras perang,roti,daging,cheese dan sebagainya.

Kesimpulanya ini adalah antara cara mencegah kencing manis .amalkan kehidupan yang sihat dan teratur. makan makanan yang tinggi vitamin dan kurangan gula,garam dan bahan penambah perasa.di harap panduan ini dapat membantu anda mengetahui cara mencegah kencing manis

Add Comment

CommentLuv badge
%d bloggers like this: