5 cara rawatan gastrik secara tradisional

5 cara rawatan gastrik secara tradisional

Makan makanan ringat,tidak makan pada masa yang sepatutnya dan gaya tidak sihat seperti merokok dan meminum air minuma bergas adalah punca gastrik berlaku.ramai orang mengambil ubat doctor tetapi sakitnya tidak pernah sembuh dan kadang-kadang mengakibatkan kecederaan di dalam perut sehinggi terpaksa melakukan pembedahan seperi apendiks.

banyak rawatan gastrik secara tradisional boleh di lakukan dan bahanya sangat mudah di temui di persekitaran kita sendiri mari kita tengok 5 cara rawatan gastik secara tradisonal yang ada di malaysia

1 . Cuka Apple

ramai antara kita yang pernah mendengar pepatah ” an apple a day keeps the doctor away ” . cuka apple sangat bagus jika anda ada masalah angin di dalam perut.ambil 1 sudu pada waktu pagi bersama air suam dan 1 sudu sebelum tidur bersama air suam.cuka apple boleh meredakan ketidakselesaan perut sepantas mungkin.

2 . Daun Pudina

Daun pudina sangat banyak boleh di temui di kedai2 biasa dan banyak masalah berkaitan perut boleh di rawati menggunakan daun pudina ini..caranya amik segengam daun pudina kisar sehingga halus dan amik airnya untuk di buat minum.amalkan setiap pagi sebelum makan untuk kesan optimum

 

3 . Buah Lemon

Untuk memudahkan mengeluarkan gas dari badan lemon adalah antara buah yang bagus untuk perut amik separuh buah lemon dan perahkan bersama air suam dan minum setiap hari bila ada mempunyai sakit perut. sangat berkesan ..

4 . buttermilk ( susu butter )

bukan sahaja rasanya sedap dan menyelerakan tetapi ia sangat bagus untuk melawan masalah ketidakselesaan perut. untuk mendapatkan kesan optimum amik serbuk kayu manis yang telah di goreng tanpa minyak kemudian campurkan bersama buttermilk dan minum sebelum tidur setiap hari.ia juga boleh meningkatkan sistem usus anda.

5 . Halia

Halia merupakan bahan yang selalu di gunakan pakai di dapur untuk memasak.halia juga merupakan bahan yang sangat bagus untuk kesihatan perut kita.cara amat mudah potong halia dan blender.selepas blender masak bersama air panas dan tapis sedak halia tersebut..amik air nya dan minum setiap hari selepas makan amatlah di galakan

 

kesimpulanya tanpa menggunakan ubatan dari doktor juga boleh menyelesaikan masalah gastrik yang anda alamai.cara rawatan gastrik secara tradisonal di gunakan sangat meluas di seluruh dunia.semoga anda sihat dan bebas dari sakit gastrik.

 

Leave a Comment

CommentLuv badge
%d bloggers like this: